Sm hytter
 
 -Hvor stor må ei hytte være for å nyte en kaffi på trappa?

Små Hytter er en hyllest til det enkle, det nære og det ekte. Verdier som ligger i ryggmargen til de  fleste, men som kanskje har kommet litt bort i velstand og overisolerte vegger. Målet med installasjonen er å få folk til å lytte. Til vinden og stillheten, til å kjenne regndråpene tromme på taket, til å fornemme naturens sang.

Kunstinstallasjonen består av 3 små hytter på 4 kvadrat oppført i spektakulær natur. Hyttene kan oppleves gjennom bruk, både på dagsturer og som overnatting.

Små Hytter er en lavmælt, leken, humoristisk interaktiv kunstinnstallasjon inspirert av verdiene tro, håp og kjærlighet. Den er skapt etter en idè av Solveig Egeland og tegnet av arkitekt Arne Åmland. Hyttene som bærer navnene Nyperosa, Havsula og Håpet ønsker at folk gjennom bruk skal oppleve nærhet til naturen og dermed begynne å reflektere. Hyttene har tidligere vært å oppleve på ListaOslofjordenUtsira og på 

 


Målet med innstallasjonen er å få folk til å lytte.  Til vinden og stillheten. Til å se fuglelivet på nært hold. Til å kjenne regndråpene tromme på taket. Til å forstå hvorfor vi trenger å verne om natur og miljø. Tilbakemeldingene i hyttebøkene fra 2008, 2009, 2010 og 2011 vitner om gode opplevelser. Opplevelser som har brakt folk nærmere naturen, hverandre og seg selv. 

 

1. Håpet -innsikt og ettertanke  Denne hytta bærer håpet i seg. Om at det nytter, og om en bedre verden. I ly av de grønne veggene kan man her slå seg ned, og la tankene blande seg med bølgeskvulp, vindkast og måkeskrik. Her kan man sitte til det blir stille. Så stille at naturens sang kanskje når fram. Selv om det henger mørke skyer over naturen, er det viktig å bevare håpet. Denne hytta er spydspissen for innstallasjonen og har et inderlig ønske om at flere skal forstå hvor sårbar naturen er; vi er nødt til å ta innover oss de utfordringene kloden står overfor miljømessig, vi er nødt til å tenke mere bærekraftig. Slik tankegang kommer ikke gjenneom å drikke kaffelatte på kafè, - den kommer ved at man får mulighet til å sanse naturen på egen kropp og sinn.  

 

2. Havsula -kaffe og gode samtaler Denne hytta symboliserer tro og er inspirert av havets fulg, Havsula. Hytta innbyr til å dele øyeblikkene, være sammen. Til å nyte en kaffi i ly for vær og vind. Den er innredet med benk, bord og kopper.

3. Nyperosa -ei stor seng med ei lita hytte rundt Nyperosa symboliserer kjærlighet og har fått navnet etter nyperosebuskene som blomstrer så vakkert om sommeren. Hytta er romantisk innredet med ei stor god seng. 

Historie: Små Hytter startet som et kunststunt og samarbeid mellom arkitekt Arne Åmland, gallerist Alfred Vaagsvold og arealplanlegger Solveig Egeland. Tre små hytter ble sommeren 2008 oppført i rullesteinene utenfor Lista Fyr for å stille spørsmål om byggeskikk, miljøvern og livskvalitet. Utstillingen ble en suksess. Flere tusen mennesker - i alle aldre, av alle sosiale lag, fra flere nasjoner besøkte hyttene. De overnattet i den lille rosa hytta, spiste middag, feiret fødselsdager, drakk kaffi i den lyseblå og de mediterte, samtalte i den lysegrønne. Mottagelsen forteller om en massiv interesse for de enkle gleder!